27 februari, 2018

Ratelende Volkswagen Groep 02S en 02U vijf- en zes-versnellingsbakken

Expert aan het woord Tips
Leo Mennema
Service & support
Bel Leo Mail Leo

Automotive Ronald Morien krijgt steeds meer aanvragen binnen voor gereviseerde handgeschakelde VAG 02S vijf-versnellingsbakken en 02U zes-versnellingsbakken voor Volkswagen, Audi, Seat en Skoda met 1.6-liter en 1.9-liter TDI dieselmotoren en TSI / TFSI benzinemotoren vanaf bouwjaar 2003 tot heden. De reden: de versnellingsbakken gaan ratelen en uiteindelijk kapot.

Ratelend geluid

Het fenomeen is duidelijk herkenbaar aan een ratelend geluid tijdens stationair draaien én rijden in de eerste, tweede, derde, vierde en vijfde versnelling. In de zesde versnelling van de 02U en 02S versnellingsbak is het niet hoorbaar. In dit geval is zeer waarschijnlijk de binnenkant van het tandwiel ingeslagen (zie afbeelding 1).

Als deze versnellingsbak wel geluid maakt, is er mogelijk een lager kapot of maken het kroon- en pignon tandwiel geluiden. Het fenomeen doet zich meestal voor vanaf ongeveer 30 duizend kilometer. Afhankelijk van het gebruik van de auto, kan het probleem zich eerder of later openbaren.

Versnellingsindicator

De oorzaak van het ratelende geluid is een combinatie van meerdere factoren waaronder ‘het nieuwe rijden’, software en materiaalgebruik. In het instrumentenpaneel van de meeste VAG-merken zit een versnellingsindicator die aangeeft wanneer de bestuurder op of terug moet schakelen (zie afbeelding 2). De indicator helpt de bestuurder om de auto zo zuinig mogelijk te laten rijden en zo weinig mogelijk schadelijke uitlaatgassen uit te laten stoten. Althans, dat is de bedoeling.

De indicator geeft namelijk al bij een veel te laag toerental en lage snelheid aan om op te schakelen naar een hogere versnelling. Na het opschakelen en gasgeven, begint de motor flink te trillen en schudden. Dit komt door de grote kracht die de motor via de versnellingsbak naar de wielen moet overbrengen. De trilling is in de hele auto waarneembaar bij motoren met wat minder vermogen en tijdens het gasgeven versnelt de auto nauwelijks. Als de motor meer koppel heeft is de brom er wel, maar deze verdwijnt ook weer sneller.

Reviseren en garantie

Automotive Ronald Morien demonteert de complete versnellingsbak en reinigt alle onderdelen inclusief het versnellingsbakhuis. De price-as, het tandwiel van de zesde versnelling én het naaldlager in het einddeksel worden vernieuwd. Automotive Ronald Morien neemt geen enkel risico en vervangt preventief ook het tandwiel en het eindlager van de vijfde versnelling. Alle overige onderdelen worden eveneens gecontroleerd op beschadigingen en indien nodig vervangen.
Automotive Ronald Morien geeft op gereviseerde Volkswagen Groep versnellingsbakken van personenauto’s twee jaar garantie inclusief in- en uitbouw zonder kilometerbeperking. Voor bedrijfswagens geldt een garantietermijn van één jaar eveneens zonder kilometerbeperking.

Expert aan het woord Tips

Meer weten over dit onderwerp?

Leo Mennema
Service & support
Bel Leo Mail Leo

Deel deze pagina